Poklon deci zaposlenih za Novu godinu

Poslodavac može deci zaposlenih, pastorku ili usvojeniku, do 15 godina starosti, obezbediti poklon za Novu godinu i Božić
Poklon deci zaposenih

Ova mogućnost, poklon deci zaposlenih, je propisana u članu 119. stav 2. Zakona o radu.

Zakonom o porezu na dohodak građana propisano je da se ne plaća porez na zarade na primanja zaposlenog po osnovu poklona deci zaposlenih povodom Nove godine i Božića pod sledećim uslovima:

  • da je dete starosti do 15 godina;
  • da je vrednost poklona po jednom detetu maksimalno u vrednosti neoporezivog iznosa.

Neoporezivi iznos za poklon deci

Neoporeziv iznos za period 1. februara 2021. do 31. januara 2022. godine iznosi 10.100 dinara godišnje po jednom detetu.

Za poklone čija je vrednost iznad neoporezivog iznosa plaćaju se porez i doprinosi kao na zaradu. Prema tom plaća se na razliku preko neoporezivog iznosa.

Vrednost poklona po jednom detetu 15.000 dinara. Stoga porez i doprinosi se plaćaju samo na razliku koja iznosi 4.900 dinara.

Takođe, ukoliko se pokloni daju deci starijoj od 15 godina ukupna vrednost poklona se smatra zaradom zaposlenog i plaćaju se porez i doprinosi.

Neoporezivi iznos se odnosi na kalendarsku godinu. Pravna lica i preduzetnici koji u tekućoj godini nisu vršili davanja po tom osnovu, mogu pre 31.12. imati takav izdatak. On će teretiti troškove tekuće godine.

Ako se davanja vrše posle 1. januara izdatak je trošak naredne godine.

Poklon deci zaposlenih može biti u bilo kojoj vrsti robe (slatkiši, garderoba, …), a može biti i u novcu.

Poreska olakšica

Poreska olakšica se ne odnosi na preduzetnike (osnivače, vlasnike radnji) kao niti na ovlašćena lica u preduzećima koja nisu zasnovala radni odnos. Olakšica se odnosi na zaposlene tj. one koji imaju zaključen ugovor o radu, odnosno njihovu decu, pastorke ili usvojenike.

Pravo na poklon se ostvaruje po svakom zaposlenom. Prema tome, ukoliko oba roditelja rade kod istog poslodavca to pravo može da ostvari pojedinačno svaki roditelj za zajedničko dete ili decu.

Na stranici Obrasci možete naći obrazac Odluke o novogodišnjim poklonima, ali i ostale potrebne obrasce za Vaše poslovanje.

Picture of Ivan Nikolić

Ivan Nikolić

Diplomirani ekonomista

Facebook
Twitter
LinkedIn