Produženo ograničenje rasta poreskih obaveza do kraja 2025

Vlada Republike Srbije produžila je do kraja 2025. primenu ograničenja povećanja poreske osnovice za paušalce najviše od 10% godišnje.
2320-produženo-ograničenje-poreza-za-paušalce

Ovo mera uvedena je izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju koja stupa na snagu sutra, 28. oktobra. 2023.

Za mnoge od oko 120.000 paušalaca u Srbiji ovo predstavlja olakšanje za dalje poslovanje.

Cilj ovog ograničenja je da im se osigura predvidljivost poslovanja i stimuliše nastavak rada u legalnim tokovima, što je posebno značajno u vreme aktuelne krize i visoke inflacije.

Još jedna značajna novina je umanjenje osnovice za početnike u poslovanju, i to za 50%, dok je do sada umanjenje iznosilo samo 20%. Ovo je, kako navodi naša sagovornica, značajna podrška koja se daje početnicima u poslovanju.

Napominje da ograničenje od 10% rasta neće važiti ako preduzetnik paušalac promeni šifru delatnosti, opštinu ili mesto na kojem je registrovan, osim u slučaju promene opština unutar istog grada.

Postoji prostor za dodatno unapređenje ovih oblasti kroz uvođenje konsolidovane uplate poreza i doprinosa na jedan, umesto na četiri uplatna računa, omogućavanje preduzetnicima paušalcima koji pređu limit od šest miliona da se opredele za režim isplate lične zarade putem aplikacije Poreske uprave, povećanje granice prihoda koju paušalac može da ostvari, a da ostane u paušalnom režimu oporezivanja, kao i druge inicijative o kojima vredi razgovarati.

Podsetimo, reforma paušala započeta je 2019. kada je na inicijativu i uz podršku NALED-a uvedena transparentna formula za obračun poreskih obaveza. Korišćenjem Kalkulatora paušalnog poreza i doprinosa koji je dostupan na sajtu Poreske uprave purs.gov.rs, preduzetnici paušalci mogu unapred da saznaju visinu obaveza. Tada je uvedena i dostava konačnih poreskih rešenja na početku godine, što znači da paušalci više ne moraju da plaćaju akontacione iznose tokom godine i strahuju koliko će morati dodatno da plate po dobijanju konačnih rešenja. Poreska rešenja se od 2020. godine dostavljaju isključivo u elektronskoj formi kroz poresko sanduče na portalu ePorezi, za čiji pristup je neophodno korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

Izvor: https://preduzetnistvo.gov.rs

Picture of Ivan Nikolić

Ivan Nikolić

Diplomirani ekonomista

Facebook
Twitter
LinkedIn