10. novembar dan računovođa

Zašto je baš 10. novembar dan računovođa
Dan računovođa

Zašto je baš 10. novembar dan računovođa

10. novembar je Međunarodni dan računovođa – profesionalni praznik svih računovođa, a često se naziva i Međunarodni dan računovodstva. Mnoge zemlje su uzele neki drugi datum kao dan računovođa dotične zemlje.

10. novembra 1494. godine u Veneciji je objavljena knjiga “Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni i Proportionalita” (“Sve o aritmetici, geometriji i proporcijama i proporcionalnosti”). Autor je italijanski matematičar i franjevački fratar Luca Bartolomeo de Pacioli.

Ovo je prva knjiga koja je imala za cilj da sažme matematičko znanje tog vremena.

Jedan od Tractatus od Summa, pod nazivom “Particularis de computis et scripturis” (“Detalji obračuna i evidentiranja”) daje detaljan opis venecijanskog knjigovodstva. To je bio prvi štampani esej o dvojnom knjigovodstvu – pod nazivom “Metoda Venecije”.

Iako je dvojno knjigovodstva vođeno vekovima, Pacioli je sa 27 stranica rasprave na temu dvojnog računovodstva zaslužio zvanje “otac modernog računovodstva.” U objavljenoj raspravi uključena je većina obračunskih metoda koje mi danas poznajemo.

Na primer, on je opisao korišćenje poslovnih knjiga. Njegove poslovne knjige su uključivale imovinu (uključujući potraživanja i zalihe), obaveze, kapital, prihod, rashod i račune. Prikazao je zatvaranja poslovnih knjiga na kraju godine i predložio da se uspostavi ravnoteža koristeći uravnotežene poslovne knjige. Njegov prikaz metode ukazivao je na širok raspon tema iz računovodstva i etike u obračunu troškova.

Brojni sitni detalji tehnike knjigovodstva utvrđenih od Paciolija su korišćeni u računovodstvenoj profesiji tokom sledeća četiri veka.

Najbolji dokaz da je Paciolijev rad bio veoma značajan je činjenica da je 1494. godine to bio veoma skup poduhvat jer je Guttenberg samo 25 godina ranije izmislio metalni tip slova.

Izvor: aktivasistem.com

Picture of Ivan Nikolić

Ivan Nikolić

Diplomirani ekonomista

Facebook
Twitter
LinkedIn