Najinteresantnija pitanja i odgovori programa ekonomskih mera

Drugi set najaktuelnijih pitanja i odgovora koje su pripremili Minstarstvo finansija i Privredna komora Srbije u vezi programa ekonomskih mera u vreme pandemije Covid 19.
pitanja-i-odgovori2

1.


Imam paušanu radnju sa jednim zaposlenim radnikom. Da li dobijamo obojica pomoc od od tri minimalca?

Dobijate, osim ako niste još negde zaposleni

2.


Postovani, u radnom odnosu sam u preduzecu, a pored toga sam i vlasnik preduzetnicke radnje prijavljene na isplatu licnog dohotka i samim tim knjigovodja svaki mesec popunjava prijavu za porez na licnu zaradu samo za mene jer nemam ni jednog zaposlenog. Jel ja imam pravo na pomoc drzave?

Ukoliko ste zaposleni u nekom preduzeću i obavljate delatnost kao preduzetnik, onda u tom preduzeću ostvarujete to pravo, ukoliko imate potpisan Ugovor o radu.

3.


Da li ja kao vlasnica kozmetickog salona, koji je zatvoren po preporuci vlade RS imam pravo na pomoć države u iznosu tri minimalne plate? Iako ne vršim isplatu ličnog dohotka nego poreze i doprinose plaćam po osnovu ostvarene dobiti.

Imate pravo, ukoliko niste registrovali prekid obavljanja delatnosti pre 15.3.2020.

4.


Društvo je platilo akontaciju poreza na dobit za mart mesec ,da li moze da koristi pogodnosti iz Uredbe po osnovu poreza i doprinosa na zarade koje će prijaviti do 30.4.2020 i da li se gubi pravo na odlaganje plaćanja akontacije poreza na dobit za jun mesec a koja dospeva 15.07.2020?

Poštovani, može da koristi za mesece april i maj pravo na odlaganje.

5.


Na koji način preduzetnik paušalac aplicira na direktno davanje drzave od 30.000 RSD?

Odgovor ministra: Preduzetnik paušalac je automatski prijavljen na ove mere, samo je neophodno da se opredeli za otvaranje namenskog računa preko portala Poreske uprave (ako ima račune u više banaka a ako ima u jednoj onda PU otvara namenski račun za njega u toj banci).

6.


Imamo zaposlene koji su otišli na neplaćeno odsustvo svojom voljom. Da li se i oni računaju u 10 % smanjenja radnika s obzirom da njih čeka radno mesto po isteku 2 meseca neplaćenog odsustva.

I navedeni zaposleni se računaju u ograničenje od 10%.

7.


Da li poslodava moze da podigne sa svog tekuceg racuna dividendu a da koristi pogodnosti za april, maj i jun? Npr. Podigao je dividendu i platio porez 14.04.2020 a podnosi zahtev za april, maj i jun, s obzirom da je mart sve isplatio. Sta sa poslodavcima koji su podigli dividendu 20.03.2020 godine, a nisu znali za ove mere?

Zabrana isplate dividendi se primenjuje od 10.4.2020. godine. Ukoliko je dividenda isplaćena nakon tog datuma, onda nemate pravo na druge mere koje su predvidjene Uredbom.

8.


Da li pravno lice može da prihvati mere vlade, podnese poresku prijavu za zarade za mart danas i isplati neto zaradu za mart radnicima u celosti, a sredstva uplaćena na namenski račun u maju isplati na račun zaposlenih za zarade za april? Unapred hvala na odgovoru.

Može

9.


Poštovani privatni poduzetnik sam i osnivač i jedini zaposleni – mikro preduzetnik preko knjigovodje samoporezovan sa mogućnosti isplate dohodaka na osnovu dobiti tj viška posla imam li prava na dobijanje pomoći u iznosu 3 minimalne plate pošto mi je knjigovodja rekla da očekuju Uredbu od Vlade da se to formuliše, jer to još nije formulisao i prema dosadašnjim odlukama ja nemogu tu direktnu pomoć da dobijem uz Poresku prijavu već samo odlaganje plaćanja doprinosa.

Preduzetnici imaju pravo na direktna davanja (tri minimalca) pod uslovom da nisu nigde zaposleni (da nemaju Ugovor o radu) i da nisu penzioneri.

10.


Ako je firma predala PPP PD za mart mesec i stavila na prijavi placanje 4.01.2021. da li smo time obezbedili podrsku mera i za april i maj ili do kraja aprila treba da predamoPPP PD prijave i za te mesece.

Potrebno je još da prijavu za april podnesete do kraja maja a prijavu za maj do kraja juna.

11.


Imaju li naši zaposleni pravo na minimalac ako smo im isplatili plate za mart? Može li se ta plata preknjižiti za neki kasnije mesec?

Imaju pravo. Direktna davanja koja su isplaćena na namenski račun moraju da se iskoriste za isplate zarada i naknade zarada, u tom istom mesecu kada ih je država isplatila. Sa druge strane, Uredba ne reguliše visinu isplata zarada zaposlenih, a poslodavac odlučuje i o tome za platu iz kog meseca će biti iskorišćena ta sredstva.

12.


Da li osaba koja sada otvori firmu ima pravo na novcanu pomoc?

Nema to pravo, a kako bismo izbegli moguće zloupotrebe.

13.


Ako je poslodavac 13.aprila isplatio pun iznos neto plata za mart, da li gubi pravo na korsicenje minimalca za mart koji ce biti isplacen u maju? Tacnije, moze li isplatu minimalaca da pomeri za jedan mesec?

Isplatu direktnih davanja ćete dobiti u maju ako ste se prilikom predavanja poreske prijave za mesec mart, prijavili za korišćenje direktnih davanja i fiskalnih pogodnosti. Sredstva koja dobijete u maju morate namenski da potrošite za isplate zarada zaposlenima i to kao dodatak na martovsku zaradu ili da ta sredstva isplatite uz aprilsku zaradu koju ćete isplaćivati u toku maja.

14.


Da li razlika poreza na dobit za 2019 koji dospeva na naplatu u Junu može da se odloži za 2021.god?

Ne može, odlaganje se odnosi samo na akontacije poreza na dobit za 2020.

15.


Da li poslodavac može da ostvari fiskalne pogodnosti i direktna davanja u skladu sa donetom Uredbom , za novozaposlene radnike za koje ostvaruje olakšice u skladu sa članom 21v Zakona o porezu na dohodak građana i za kvalifikovana novozaposlena lica iz člana 21ž ZPDG?

Odgovor je pozitivan zato što korišćenje prava na druge poreske potsticaje ne isključuje pravo na korišćenje pogodnosti iz Uredbe.

16.


Da li odjavom radnika koji je sam tražio raskid radnog odnosa posle 15.03.2020. godine poslodavac gubi pravo na pomoć države? U Uredbi je navedeno da je opravdan razlog samo prekid radnog odnosa na određeno vreme, a u praksi ima slučajeva gde je radnik bez krivice poslodavca tražio da mu se prekine radni odnos, pa ne bi bilo pošteno da takvi poslodavci budu kažnjeni.

Poslodavac gubi pravo na pogodnosti iz Uredbe ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10% u odnosu na 15.03.2020. godine, izuzev zaposlenih kojima ističe ugovor o radu zaključen na određeno vreme. Što se tiče ostalih razloga za prestanak radnog odnosa, ni jedan od njih ne predstavlja razlog za isključenje iz navedenog limita pa tako ni otkaz koji daje sam zaposleni. U tom slučaju, postoji otkazni rok u kome poslodavac može da nađe zamenu za zaposlenog koji je dao otkaz.

17.


Imam firmu DOO, jedini sam zaposleni, plaćam doprinose u umanjenom iznosu oko 8.000 dinara mesečno, jer sam prijavljen u drugoj firmi gde se za mene plaćaju doprinosi normalno. Da li imam pravo na subvenciju koja se odnosi na isplatu minimalne zarade i na koji način konkretno da podnesem zahtev?

Možemo da zaključimo da ste u drugoj firmi u radnom odnosu sa punim radnim vremenom a da u firmi u kojoj ste vlasnik nemate zaključen ugovor o radu. U tom slučaju, pravo na direktna davanja za Vas se ostvaruju u toj drugoj firmi.

18.


Da li na pomoc drzave mogu da racunaju preduzetnici koji imaju preduzetnicke radnje iz radnog odnosa i penzioner kao vlasnik radnje u pitanju je samooporezivanje?

U slučaju da je preduzenik istovremeno ima status zaposlenog ili penzionera, nema pravo na direktna davanja.

19.


Da li se planira pomeranje roka plaćanja poreza na imovinu za fizička lica za II kvartal koji dospeva 1505.

Ne planira se pomeranje poreza na imovinu.

Izvor PKS

Picture of Ivan Nikolić

Ivan Nikolić

Diplomirani ekonomista

Facebook
Twitter
LinkedIn