Zakon o fiskalizaciji

Najavljen novi rok za prijavljivanje za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije, a koji će trajati od 15. marta do 5. aprila 2022. godine
Zakon o fiskalizaciji

Ministar finansija Siniša Mali najavio je novi rok za prijavljivanje za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije, a koji će trajati od 15. marta do 5. aprila, kako bi svi obveznici fiskalizacije koji se ranije nisu prijavili mogli da dobiju pomoć države.

“Od 1. maja za sve koji treba da budu obveznici novog sistema važi pravilo da moraju da imaju nove fiskalne kase i uređaje i da potpuno rade po novom sistemu”.

“Sve ide brže i efikasnije, a u cilju bolje borbe protiv sive ekonomije kako bi Dušan i ostali koji rade u skladu sa propisima imali manje nelojalne konkurencije i mogli više da zarade”, naveo je ministar.

On je podsetio da je ostalo još nešto manje od dva meseca do kraja tranzicionog perioda za prelazak na novi model fiskalizacije. Prema njegovim rečima, svi obveznici mogu da biraju između 200 softverskih i hardverskih rešenja.

“Više od 130.000 obveznika je već prijavilo lokacije, a na meni je da ih zamolim da se što pre prijave preko portala Poreske uprave i da se ne čeka poslednji dan jer će nastati gužva prilikom instaliranja tih sistema”, ukazao je ministar.

“Sada imamo nove kase koje su android i imamo dovoljne količine na lageru. Pozivam sve obveznike da se jave i da što pre obave taj deo fiskalizacije, da ne čekaju april jer će biti velika gužva”, naveo je Veselinović i dodao da u toj firmi očekuju da će biti neophodno uraditi i do 1.000 instalacija dnevno.

Prethodni rok do kada su obveznici mogli da se prijave za subvencije za novu fiskalizaciju bio je 31. januar 2022. godine.

Prijavljivanje za subvencije, za sve koji se nisu prijavili u prvom roku, će se odvijati na isti način kao i prethodni put. Ta prijava je jednostavna, ne zahteva mnogo vremena, a obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju prijavu.

Rok do kada su obveznici fiskalizacije u obavezi da u potpunosti pređu na novi model je 30. april 2022. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija

Picture of Ivan Nikolić

Ivan Nikolić

Diplomirani ekonomista

Facebook
Twitter
LinkedIn