Kako primena jednostavnog pravila može poboljšati celokupno poslovanje?

Jedan od jednostavnih načina za povećanje uspešnosti biznisa leži u primeni Paretovog pravila. Paretov princip je koncept koji kaže da otprilike 80 odsto efekata dolazi iz 20 odsto uzroka.
Bolje poslovanje

Za mnoge leto predstavlja vreme kada se poslovanje usporava jer je vreme godišnjih odmora. Međutim, veliki broj privrednika ovaj period koristi za analizu i postavljanje novih ciljeva.

Jedan od jednostavnih načina za povećanje uspešnosti biznisa leži u primeni Paretovog pravila. Ovaj koncept može pomoći preduzećima da identifikuju najvažnije oblasti na koje treba da se fokusiraju kako bi poboljšale svoj ukupni učinak.

Paretov princip je koncept koji kaže da otprilike 80 odsto efekata dolazi iz 20 odsto uzroka.

Autori knjige “Korak ispred, priručnik za razvoj malih i srednjih preduzeća” Veljko Davidović i Biljana Lazarević objašnjavaju da je to izuzetno koristan alat za unapređenje poslovanja u preduzeću u fazi planiranja, realizacije i izveštavanja.

“Uzimajući u obzir tekuće trendove rapidnih promena kao privredne realnosti i ubrzane dinamike mase privrednih aktivnosti i interakcija, kao i dostupnosti velikih količina podataka (Big Data), Paretov princip olakšava odlučivanje jer se bavljenjem 20 odsto najbitnijih inputa pokriva 80 odsto outputa. Za merenje poslovnog uspeha je veoma značajno postavljanje budžeta kompanije, praćenje njegovog ostvarenja i postavljanje i praćenje realizacije KPI (Key performance indicators) kroz dnevne dinamičke izveštaje (daily tracking)”, ističu Davidović i Lazarević.

Ukoliko se pravilo primeni u praksi, na primer u prodaji, to može izgledati ovako: poznato je da 80 odsto prihoda kompanije često dolazi od 20 odsto njenih kupaca. Identifikovanjem i fokusiranjem na ključne kupce kompanija može povećati prodaju i profitabilnost.

Kada je reč o produktivnosti, koncept se primenjuje tako da 80 odsto nečijih rezultata dolazi od 20 procenata truda. Definisanjem i ukazivanjem na najvažnije zadatke zaposleni mogu da povećaju svoju produktivnost i postignu bolje rezultate.

Poslovni konsultanti kažu da primena Paretovog pravila prilikom kontrole kvaliteta znači da 80 odsto problema kvaliteta kompanije često dolazi od 20 odsto njenih procesa ili proizvoda. Uočavanjem i rešavanjem ovih problematičnih oblasti kompanija može poboljšati svoj opšti kvalitet.

Pravilo se može primeniti i na upravljanje zalihama.

Oko 80 odsto prodaje kompanije često dolazi iz 20 procenata njenih zaliha. Fokusirajući se na ove najprodavanije artikle, kompanija može da optimizuje svoje zalihe i smanji njihovu nekonkurentnost. Takođe, koncept se može primeniti na upravljanje projektima gde 80 odsto posla obično obavlja 20 procenata učesnika. Identifikovanjem ključnih učesnika u projektu moguće je maksimizirati efekte”, objašnjavaju naši sagovornici.

Poslovni konsultanti smatraju da Paretov princip može da se primeni kako na povećanje poslovne uspešnosti, tako i u privatnom životu.

 “Kod većine ljudi od 80 odsto vremena 20 procenata odlazi na lične aktivnosti. Dajući prioritet ovim važnim aktivnostima može se efikasnije upravljati ličnim vremenom i postići više za kraći period. U privatnom životu, to može značiti da 80 odsto vaše sreće dolazi od 20 procenata vaših svakodnevnih aktivnosti”, ističu poslovni konsultanti.

Oni dodaju da kada se princip primeni na zdravlje, to znači da 80 procenata rezultata vežbanja potiče od najefikasnijih vežbi, a 80 odsto tereta kardiovaskularnih bolesti često dolazi od 20 odsto faktora rizika, kao što su pušenje, visok krvni pritisak i holesterol.

IZVOR: BIZNIS.RS

Picture of Ivan Nikolić

Ivan Nikolić

Diplomirani ekonomista

Facebook
Twitter
LinkedIn