PiO pokrenuo novi servis: Izračunajte kolika će vam biti penzija

Korisnici e-kalkulatora mogu da proveravaju svoj radni staž, godine na koje su prijavljeni ili odjavljeni, uplate doprinosa, i još mnogo toga.
2316-izračunajte-penziju

Na sajtu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) od 25.08.2023.  je dostupna elektronska usluga e-kalkulator, preko koje građani mogu da saznaju sve podatke o svom stažu osiguranja, da obračunaju visinu svoje penzije i dobiju tačan datum kada će moći da se penzionišu.

Osiguranici će zahvaljujući ovom portalu, iz svog doma, preko računara, tableta i mobilnih uređaja moći da saznaju i sve drugo što ih interesuje u vezi sa ostvarivanjem prava iz penzionog i invalidskog osiguranja.

 

“Portal e-Kalkulator namenjen je osiguranicima, koji će imati mogućnost da ostvare uvid u sve relevantne podatke u svom stažu osiguranja i obračunaju visinu svoje starosne, prevremene starosne i invalidske penzije, kao i proveru ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na porodičnu penziju”.

Korisnici e-kalkulatora ne treba da brinu za bezbednost njihovih podataka, jer ovaj portal koristi zaštićenu mrežu sa međunarodnim sertifikatom.

Niko ne može da vidi tuđe podatke, jer je pristup portalu regulisan na dva načina, odnosno preko kvalifikovanog elektronskog sertifikata ili preko elektronskog identiteta građana.

Da bi dobili pomenute podatke, kako je objasnio direktor PIO Fonda, korisnici koji se prijavljuju preko računara potrebno je da imaju elektronski ID koji izdaje MUP i čitač lične karte kako ne bi bilo zloupotrebe podataka, dok ukoliko je prijava preko mobilnog uređaja ili tableta, potrebno je da se skine besplatna ID aplikacija i elektronski pin iz pošte koji se dobija za svega 30 sekundi.

Putem e-kalkulatora ljudi koji su u poslednjoj godini radnog staža i ostvaruju pravo na penziju, sa skoro 100 odsto tačnosti moći da saznaju kolika će im biti penzija, a to je, kako je dodao, jedno od najčešćih pitanja korisnika koje se upućuje kol-centru PIO fonda.

Prenos podataka iz matične evidencije na nove unapređene sisteme, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude završen u narednih šest meseci.

Korisnici e-kalkulatora kada proveravaju svoj radni staž, godine na koje su prijavljeni ili odjavljeni, kao i uplate doprinosa, ukoliko imaju neku primedbu, mogu da to prijave u sklopu aplikacije na portalu koja će odmah alarimirati ljude za ostvarivanje prava u PIO fondu i oni će sa drugim institucijama proveriti da li je to realan problem, odnosno da li poslodavac nije uplaćivao staž ili je reč o tehničkom problemu i pokušaće da problem reše.

Ova opcija je uvedena kako bi se skratilo vreme dobijanja trajnog rešenja za penziju naših osiguranika, odnosno da na primer čovek sa 40 godina radnog staža više ne čeka dva meseca svoje rešenje.

Svi neophodni detalji za pristup i korišćenje Portala e-kalkulator nalaze na naslovnoj stranici portala (https://pio.rs/) i da je PIO fond obezbedio pomoć za pristup i obrazloženja svih informacija koje se mogu pojaviti pri korišćenju portala.

Izvor: https://www.b92.net/

Picture of Ivan Nikolić

Ivan Nikolić

Diplomirani ekonomista

Facebook
Twitter
LinkedIn