Počinje prijava za april 2021.

Poslodavci od četvrtka 1. aprila treba da se prijave za isplatu polovine minimalne zarade za mesec april. Poslednji dan marta je bio krajnji rok za poslodavce da se prijave za isplatu polovine minimalca za mesec mart
Prijava za april

U saopštenju ministarstva navodi se da se radi o delu trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, koji predviđa isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća.

Taj deo privrede zapošljava oko 1,5 miliona ljudi, a za ovu meru je iz budžeta Srbije izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

„Poslodavci se za korišćenje ovih mera mogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu“, rekao je Mali, dodajući da će prva isplata polovine minimalne zarade koja se odnosi na mesec mart biti izvršena 8. aprila.

„Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog “, kazao je ministar.

Poslodavci koji uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

On je podsetio da će svim gradskim hotelima biti isplaćena novčana pomoć od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a autoprevoznici će dobiti 600 evra mesečno za svaki autobus.

Od 28. aprila prijava građana za pomoć od 60 evra

„Punoletni građani će se za ovu pomoć prijavljivati od 28. aprila do 15. maja, elektronskim ili telefonskim putem, dok će korisnicima penzija, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pomoć biti uplaćena bez podnošenja prijave“, objasnio je on.

Dodao je da će prva isplata od 30 evra ove pomoći početi u maju, kao i da će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra.

Penzionerima će u maju biti isplaćeno 30 evra pomoć, u septembru 50 a u novembru još 30 evra, naveo je on.

Nezaposleni će dobiti dodatnih 60 evra u junu, rekao je on i dodao da će dodatnih 100 evra dobiti naši građani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, a da će tamo ukoliko su nezaposleni dobiti 200 evra.

Picture of Ivan Nikolić

Ivan Nikolić

Diplomirani ekonomista

Facebook
Twitter
LinkedIn