Budite u toku

Redovno se informišite vestima i zanimljivostima iz sveta ekonomije i finansija i prava.

POPULARNO

Kako registrovati privredno društvo

Registraciju pravnog lica prati sled postupaka i aktivnosti koje su uzajamno povezane. U nastavku teksta pročitajte detaljan vodič kroz postupak osnivanja firme i koje sve aktivnosti je neophodno sprovesti u...

Saznaj više

Završni račun

Završni račun je redovni finansijski izveštaj o poslovanju firme u prethodnoj godini, koji podnose sva pravna lica i preduzetnici koji su u obavezi da vode dvojno knjigovodstvo.

Saznaj više

VESTI

Direktna davanja
Ekonomija

Direktna davanja

Mere se ogledaju u bespovratnoj novčanoj pomoći u iznosu od 15.450 dinara po zaposlenom.
Za razliku od prošle godine, ovaj put neće biti odlaganja plaćanja poreza i doprinosa. Porez i doprinosi plaćaju se u redovnim rokovima.

Pročitajte više »
Troškovi rekreacije zaposlenih
Porez na dohodak

Troškovi rekreacije zaposlenih

Podsetnik, do 01.01.2019. godine troškovi team building-a, organizovanja rekreacija i sportskih događaja su se smatrali zaradom u vidu činjenja pogodnosti zaposlenom, tako da su kompanije na ove izdatke plaćale porez na zaradu, kao i doprinose za obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade….

Pročitajte više »
Izveštaj 2020
Preduzetnici

Dostavljanje izveštaja za 2020. godinu u posebnom informacionom sistemu Agencije

Korisnicima je od danas, 20. januara 2021. godine, omogućen pristup aplikaciji za dostavljanje izveštaja za statističke potrebe i finansijskih izveštaja sa propisanom dokumentacijom, odnosno izjave o neaktivnosti za 2020. godinu (izveštaji za 2020. godinu), preko Posebnog informacionog sistema Agencije, kojim se obezbeđuje jedinstven postupak unosa, kontrole, potpisivanja i dostavljanja tih izveštaja.

Pročitajte više »
Finansije

ODLAGANJE PLACANJE POREZA I DOPRINOSA NA 24 RATA

Privrednim subjektima koji su se prijavili za odlaganje plaćanje poreza i doprinosa omogućeno je namirivanje tih obaveza na najviše 24 jednake mesečne rate, bez kamate, navodi se u uredbi koju je donela Vlada Srbije. Prva rata dospeva 10. februara 2021. godine, a svaka naredna istog datuma u mesecima koji slede.

Pročitajte više »
Minimalna cena rada
Ekonomija

Minimalna cena rada za 2021.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar – decembar 2021. godine iznosiće 183,93 dinara (neto), po radnom času.

Pročitajte više »
Ažuriranje podataka
Ekonomija

Rok za ažuriranje podataka u jedinstvenoj bazi centralong registra obaveznog socijalnog osiguranja

Poslodavci u Srbiji do kraja ove godine (31.12.2020.) trebalo bi da ažuriraju podatke u vezi sa zanimanjima svojih radnika u skladu sa novim, jedinstvenim kodeksom šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti u rada u skladu sa Odlukom o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada (“Sl. glasnik RS”, br. 56/2018).

Pročitajte više »
gubitak-prava-na-direktna-davanja
Finansije

Gubitak prava na direktna davanja i fiskalne pogodnosti

U skaldu sa Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 (“Sl. glasnik RS”, br. 54/2020 i 60/2020 – dalje: Uredba) odredjuje se osnov za gubitak prava na direktna davanja i fiskalne pogodnosti propisani su odredbama čl. 12. i 16. Uredbe, odnosno tačkom 12. Zaključka.

Pročitajte više »