Budite u toku

Redovno se informišite vestima i zanimljivostima iz sveta ekonomije i finansija i prava.

POPULARNO

Kako registrovati privredno društvo

Registraciju pravnog lica prati sled postupaka i aktivnosti koje su uzajamno povezane. U nastavku teksta pročitajte detaljan vodič kroz postupak osnivanja firme i koje sve aktivnosti je neophodno sprovesti u...

Saznaj više

Završni račun

Završni račun je redovni finansijski izveštaj o poslovanju firme u prethodnoj godini, koji podnose sva pravna lica i preduzetnici koji su u obavezi da vode dvojno knjigovodstvo.

Saznaj više

VESTI

kupovina od fizickih lica
Porez na dohodak

Kupovina od fizičkih lica

Pored nabavki od preduzetnika i pravnih lica ponekad se dešava da se neko dobro nabavi od fizičkog lica koje nije registrovano za obavljanje delatnosti. Sta je dozvoljeno u takvom slucaju i da li ste dužni da platite porez?

Pročitajte više »
registracija zdravstvenih ustanova
Zakoni

Registracija zdravstvenih ustanova u Agenciji za privredne registre

Agencija za privredne registre (APR) počeće od ponedeljka, 12. oktobra 2020. godine, da vodi Registar zdravstvenih ustanova, elektronsku, centralnu, javnu bazu podataka o registrovanim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na osnovu rešenja zdravstvenog, odnosno farmaceutskog inspektora o ispunjenosti propisanih uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti.

Pročitajte više »
Ekonomija

Samooporezivanje fizičkih lica koja primaju uplate iz inostranstva

Poreska uprava izdala je saopštenje u kojem podseća sva fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, a naročito fizička lica koja ostvaruju prihode preko platformi i servisa kao što su YouTube, AirBNB, Upwork, Google servisi, da su dužni da u roku od 30 dana od priliva prijave prihode i obračunaju porez i doprinose kroz poresku prijavu PPP OPO.

Pročitajte više »
inovacioni vaučer
Ekonomija

Inovacioni vaučeri

Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije objavio 29.09.2020. godine javni poziv za dodeljivanje inovacionih vaučera namenjenih mikro, malim i srednjim preduzećima.

Pročitajte više »
Moja prva plata
Finansije

Program “MOJA PRVA PLATA”

Od ponedeljka, 17. avgusta, počinje prijavljivanje poslodavaca za program “Moja prva plata”. Kroz taj program će plate novozaposlenim mladim ljudima delom finansirati država, a sa radom će početi od novembra.

Pročitajte više »
Godišnji odmor
Radni odnos

Prava i obaveze poslodavca i zaposlenog u vezi sa korišćenjem godišnjeg odmora

Godišnji odmor treba da se koristi u tekućoj godini za tu kalendarsku godinu. Ovo, na žalost, nije uvek moguće. Zbog toga je Zakonom dozvoljeno da se deo godišnjeg odmora iz tekuće godine može koristiti i u narednoj kalendarskoj godini. Rok za korišćenje je najkasnije do 30. juna naredne godine. Postoje i slučajevi kada se i ceo godišnji odmor može prebaciti za narednu godinu.

Pročitajte više »