Kompenzacija

U domaćem prometu, termin kompenzacija najčešće se odnosi na prebijanje potraživanja i dugovanja između poslovnih partnera po osnovu međusobnih dospelih računa.
kompenzacijasrbija

Termin kompenzacija najčešće se odnosi na prebijanje potraživanja i dugovanja između poslovnih partnera po osnovu međusobnih dospelih računa.

Kompenzacije su se ranije prikazivale preko tekućeg računa banke, ali vise ne postiji ova obaveza.

Ukoliko poslovnom partneru dugujete novac po osnovu isporuke robe, a ujedno on vama duguje određeni iznos po osnovu usluge koju ste mu vi pružili, možete izvršiti kompenzaciju. Jedan od uslova je da vaša firma i firma vašeg partnera nisu u blokadi,jer privredni subjekti koji su u blokadi ne mogu učestvovati u kompenzaciji. Takodje, da biste mogli da prebijete svoju obavezu prema partneru sa iznosom koji on vama duguje, potrebno je da su dugovanja i potraživanja dospela na naplatu. Nedospele obaveze ne mogu se prebijati.

Ukoliko je iznos koji dugujete partneru isti kao iznos koji od njega potražujete, obaveze se mogu u celosti prebiti. Međutim, ako ova dva iznosa nisu jednaka, kompenzacija se sprovodi u nižem iznosu.

Picture of Ivan Nikolić

Ivan Nikolić

Diplomirani ekonomista

Facebook
Twitter
LinkedIn